Случаят с испанската полиция, която конфискува тютюн на стойност €40 милиона,

...
Случаят с испанската полиция, която конфискува тютюн на стойност €40 милиона,
Коментари Харесай

Фабриките за фалшиви цигари са навсякъде в Европа: индустрията губи стотици милиони

Случаят с испанската полиция, която конфискува тютюн на стойност €40 милиона, разкривайки три противозаконни заводи за цигари, е единствено един от десетки сходни случаи тази година. Цигарената промишленост в Европа губи стотици милиони евро на фона на голяма конфискация на противозаконни тютюневи произведения, оповестява Reuters.

Проблемът не е от през днешния ден

По данни на OLAF през 2022 година в Европейски Съюз са иззети рекордните 531 милиона подправени тютюневи произведения, което е с 43% повече спрямо миналата година. Тогава конфускуваните цигари са били към 370 милиона.

Около 60% от цигарите са от нелегално произвеждане в Европейски Съюз, а останалите са импортирани контрабандно.
 British American Tobacco с санкция за $635 милиона поради търговия с тютюн със Северна Корея
Търговията със Северна Корея коства $635 милиона на втората най-голяма тютюнева компания в света

Продажбите на изолираната комунистическа нация са се правили сред 2007 и 2017 година

От Европол разясняват пред Reuters, че предходната година евентуално ще сложи връх и във връзка с броя на противозаконните заводи за цигари , за които е обявено, че са затворени от националните полицейски сили, макар че данните за цялата година към момента не са налични.

Според прогнозите, тази година броят на противозаконните заводи и съогветно загубата за промишлеността, ще са още повече.

Ръководителите на тютюневите компании са единомислещи -престъпните групи, които обичайно се доставят с незаконни тютюневи произведения най-вече от страни отвън Европейски Съюз, все по-често построяват индустриални мощности в Западна Европа, с цел да бъдат по-близо до пазарите с по-високи цени.

" Престъпните банди минаха от импорт на подправени артикули в Европа към основаване на противозаконни индустриални мощности в рамките на Европейския съюз ", разяснява Сирил Олив, който е районен началник на отдела за битка с противозаконната търговия на British American Tobacco.

Страните, в които има най-вече нелегално произвеждане

BAT - един от международните колоси в тютюневия бранш, дружно с Imperial Brands, Japan Tobacco и Philip Morris International, оповестяват за увеличение на фалшификациите във Франция, Нидерландия, Португалия, Словения, Дания и Чехия.

Това изказване среща съмнение от страна на разнообразни активистки групи , които считат, че фирмите преувеличават размера на противозаконния пазар като част от лобистките им старания против въвеждане на по-високи налози за бранша.

Последните данни обаче демонстрират, че конфискациите на незаконни цигари на Стария континент в действителност се усилват и то фрапантно.

Колко тъкмо губи бизнесът с цигари

Трите най-големи тютюневи компании отхвърлят да посочат точния размер на финансовите вреди от противозаконната търговия.

Според Винсънт Бърн - началник на интервенциите на компанията за битка с противозаконната търговия, Japan Tobacco е похарчила " стотици милиони долари " единствено за събиране на информация за фалшификаторите.

Според Алекс Макдоналд, който е началник на отдела за групова сигурност в Imperial Brands, доставките от Китай и други елементи на Азия, които са били най-големите източници на подправени цигари, попадащи в Европейски Съюз, са намалели по време на пандемията. За сметка на незаконно произвеждане в самата Европа.
 Кутия цигари може да стане 10 лв. след предложение на Брюксел за повдигане на акцизите от 2025-а
Кутия цигари може да стане 10 лв. след предложение на Брюксел за повдигане на акцизите от 2025-а

Според изминал отчет Европейска комисия презнава бездимните произведения за по-малко нездравословни и предлага данъчната им тежест да бъде понижена наполовина
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР